Ce este o asigurare de viata?
Asigurarea de viata clasica este o asigurare care acopera primordial riscul de deces din orice cauza al asiguratului, fiind folosita ca o protectie financiara a familiei, in urma unui astfel de eveniment nefericit.
De asemenea exista clauze suplimentare care se pot atasa unei asigurari de baza de deces care sa acopere riscuri diverse, de la invaliditate temporara si totala din accident sau din orice cauza, la despagubiri in caz de imbolnavire - asa numitele clauze medicale.
De obicei aceste contracte de asigurare se incheie pe o perioada de cel putin 5 ani, putand ajunge la 30 ani perioada maxima.
Care sunt tipurile de asigurare de viata?
Cele mai solicitate asigurari de viata sunt:
1. Asigurarea de deces
Este cea mai simpla asigurare, acopera doar riscul de deces al asiguratului, compania de asigurare plateste despagubiri familiei (beneficiarului) doar la producerea evenimentului nefericit inainte de expirarea politei.
Aceasta asigurare nu are caracter de economisire, la sfarsitul perioadei asigurare, asiguratul nu beneficiaza de indemnizatii, el fiind protejat doar in cazul riscului de deces.
2. Asigurarea de supravietuire
Asiguratorul garanteaza plata unei sume (suma asigurata) la sfarsitul contractului de asigurare celui asigurat.
Nu oferta protectie in caz de deces, scopul acestui tip de asigurare este strict de economisire.
3. Asigurarea mixta de viata (deces+supravietuire)
Este o asigurare cu protectie in caz de deces si cu economisire in acelasi timp.
In caz de deces in perioada asigurata familia va incasa de la compania de asigurari suma asigurata, iar in caz de supravietuire la sfarsitul perioadei asigurate cel care va incasa suma asigurata va fi Asiguratul.
Aceasta asigurare permite economisirea, investirea sumelor platite cu scopul de a obtine beneficii suplimentare la sfarsitul perioadei contractuale.
In acest tip se incadreaza si asigurarile de studii, de zestre, in care asiguratii pot sa fie copiii pentru care economisiom in fiecare luna, trimestru, an o suma pe care sa o foloseasca la inceputul studiilor, la casatorie, etc.
De asemenea putem vorbi si despre o asigurare de renta (pensie), asigurare care ofera o protectie sub forma de plata unica la sfarsitulcontractului sau plati lunare pentru o perioada viitoare stabilita sau plati sub forma de renta viagera, atata timp cat asiguratul traieste.
Cum compar asigurarile de viata?
Datorita complexitatii lor, asigurarile de viata sunt destul de dificil de comparat, mai ales ca societatile de asigurare specializate au oferte similare ca si continut, dar destul de diferite ca si denumire. Cel mai bine este sa te adresezi unui broker de asigurare care iti va pune la dispozitie informatii actualizate si iti va oferi consultanta specializata, putand fi in masura sa compare oferta companiilor ce ofera asigurari de viata.
Cat costa o asigurare de viata?
Prima de asigurare platita este influentata de varsta, starea de sanatate a asiguratului, durata contractului, riscurile asigurate (clauzele) si suma asigurata. Pretul primei va fi mai mic cu cat suntem mai tineri, mai sanatosi si cu cat durata contractului este mai mare. De asemenea profesia si activitatile din timpul liber pot creste si ele pretul primei daca este vorba de exercitarea profesiei intr-un mediu periculos sau daca printre hobbyurile noastre se afla si sporturi considerate extreme.
Ce ar trebui sa stiu inainte de a incheia o asigurare de viata?
Inainte de a incheia orice asigurare, dar mai ales o asigurare de viata este obligatoriu sa citesti cu atentie termenii si conditiile politei de asigurare si, in mod special, a riscurilor asigurate si excluderilor specifice contractului. Fiind un contract pe termen lung necesita o analiza personala atat a riscurilor cat si a posibilitatilor financiare pe care ti le doresti si ti le poti permite. Tocmai de aceea iti recomandam sa te informezi inainte de a lua orice decizie!